Saltar apartados

Introducció

Els problemes ambientals als quals s'enfronta la Comunitat Valenciana, i per extensió, gran part de la conca Mediterrània, poden comprometre el seu desenvolupament a curt termini. Els canvis en l'ús del sòl, incloent una pressió urbanística mai registrada, així com l'abandó de les zones de muntanya i saturació de les costaneres plantegen una situació inèdita en la història del nostre territori. A més, aquesta situació s'agreuja en produir-se en el marc de canvis climàtics que, si continuen, suposaran variacions gens esperançadores en la magnitud i distribució de temperatures i precipitacions. Desgraciadament, en el nostre territori es manifesten alguns dels majors problemes ambientals actuals, com la desertificació (en les seues múltiples variants), l'esgotament de recursos (fonamentalment territorials i hídrics), els incendis forestals o la contaminació.

incendioPosidoniabancaltransecto

Aquesta situació, i la seua elevada complexitat, requereix no solament el desenvolupament de coneixement, sinó l'establiment d'instruments que faciliten la comunicació bidireccional entre científics i la societat. A més, resulta a hores d'ara evident que aquest tipus de problemes no pot ser abordat aïlladament per especialistes en una o una altra matèria amb garanties d'èxit, sinó que requereix una aproximació holística i transdisciplinar que permeta tenir en compte les diferents escales en les quals s'emmarca qualsevol dels problemes esmentats. D'altra banda, els estudis ambientals no han de circumscriure's al terreny del diagnòstic i l'avaluació, sinó que han d'aprofundir en el desenvolupament de noves tecnologies, instruments i procediments que permeten pal·liar les conseqüències d'aquests problemes, i corregir, si escau, disfuncions dels sistemes naturals i de l'ús que la nostra societat fa d'ells. És clar que els problemes han de ser abordats des de diferents disciplines d'una manera coordinada. Per a açò no n'hi ha prou amb desenvolupar una investigació de qualitat a escala de grup d'investigació, sinó que és necessari que es generen sinergies entre experts, i aquestes han de ser facilitades per estructures superiors com la dels Instituts Universitaris d'Investigació. Finalment, en una societat de la informació cada vegada més complexa és necessari estimular la disseminació dels resultats d'investigació i generar feedbacks que permeten reajustar el procés de generació de coneixement a la realitat canviant.

És per tot açò que, sobre la base de recursos humans dels quals es disposa, i al coneixement acumulat sobre problemàtica ambiental de l'àmbit mediterrani en el qual s'emmarca la UA, s'ha creat l'Institut Multidisciplinari per a l'Estudi del Medi “Ramon Margalef” (IMEM).

Presentació IMEM

Institut Multidisciplinari per a l'Estudi del Medi


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464