Saltar apartados

Novetats

NOTÍCIES I ESDEVENIMENTS

04/05/2021
Entrevista a Fernando Maestre

Fernando Maestre, el prestigiós científic alacantí que fuig del catastrofisme ecologista.

13/04/2021
Fernando Maestre nomenat Científic de l'Alt Consell Consultiu, Desenvolupament i Innovació en Investigació de la Presidència de La Generalitat

L'investigador de l'IMEM, Fernando Maestre, ha sigut nomenat Científic de l'Alt Consell Consultiu, Desenvolupament i Innovació en Investigació de la Presidència de La Generalitat, després d'haver sigut distingit amb el Premi Rei Jaume I.

04/03/2021
Premi Ramon Margalef d'Ecologia

La Generalitat de Catalunya va crear l'any 2004 el Premi Ramon Margalef d'Ecologia, honorant així la memòria del savi català i universal. El guardó, d'àmbit internacional, té com a objectiu el reconeixement d'aquelles persones d'arreu del món que s'hagin distingit de manera excepcional en el conreu de la ciència ecològica.

Es poden presentar candidatures al dissetè Premi Ramon Margalef d'Ecologia, corresponent a l'any 2021, fins el 28 de maig de 2021.

20/02/2021
Investigadors de l'IMEM treballen contra la Xylella fastidiosa

Els investigadors de l'IMEM, Francisco Martínez Mojica, César Bordehore i Jesús García, estudien una cura contra la Xylella que mata als ametlers.

04/02/2021
Premi Ràdio Elda al Medi Ambient per a Fernando Maestre

Entrevista a l'investigador de l'IMEM Fernando T. Maestre en Radi Elda després de rebre el premi d'aquesta cadena al Medi Ambient.

Lliurament de premi min 38: https://www.youtube.com/watch?v=4it4sqOvyOk&feature=youtu.be

25/01/2021
Maestre Gil s'incorpora al consell en I+D+i

L'investigador de l'IMEM, Fernando Maestre, formarà part de l'òrgan que assessora al Consell sobre investigació, desenvolupament i innovació.

13/01/2021
Projecte EXTREME-REEF: Investigació per a l'adaptació: Coneixent els efectes dels esdeveniments de climatologia extrema en els esculls costaners

Fins a juny de 2022, experts adscrits a l'equip d'investigació Bioplastic Lab, de l'IMEM Ramon Margalef, estudiaran com preveure els efectes del canvi climàtic en àrees marines protegides. S'analitzarà l'estrès ambiental, eutrofització (procés d'enriquiment excessiu en nutrients d'un ecosistema aquàtic), i l'augment de distribució d'espècies invasores als quals se sotmet l'hàbitat 1170 en un escenari de canvi climàtic.

El projecte EXTREME-REEF compta amb el suport de la Fundació Biodiversitat del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic.

22/11/2020
L'investigador de l'IMEM, Fernando Maestre, continua en el top mundial dels científics

El prestigiós llistat de Web of Science inclou a tretze científics de la Comunitat i un és el recent Premi Jaume I, expert en zones àrides i investigador de l'IMEM Ramon Margalef, Fernando T. Maestre.

30/10/2020
Primera activitat de ciència ciutadana emmarcada en el projecte SOCIPLAS de l'IMEM

El dissabte 31 d'octubre de 2020, un grup de 23 voluntaris participen en una recollida de fem a la platja d'Aigua Amarga d'Alacant. Es tracta de la primera activitat de ciència ciutadana prevista en el projecte SOCIPLAS: Investigació i ciència ciutadana per a millorar la gestió de la presència de plàstics de les Àrees Marines Protegides.

L'activitat servirà per a recopilar informació sobre residus que apareixen a la platja i emmagatzemar les dades en l'aplicació MARNOBA de lliure descàrrega.

El projecte SOCIPLAS compta amb el suport de la Fundació Biodiversitat del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, els vicerectorats d'Investigació i Transferència de Coneixement i Responsabilitat Social, Inclusió i Igualtat de la Universitat d'Alacant, i la Diputació d'Alacant.

20/10/2020
Fernando Maestre, Premi Rei Jaume I en Protecció de Medi Ambient

L'investigador de l'IMEM, Fernando Maestre, acaba de ser guardonat amb el premi Rei Jaume I en Protecció de Medi Ambient.

05/06/2020
Plàstics i microplàstics en les Demarcacions Marines d'Espanya

L'IMEM contribuirà a avaluar l'estat de la presència de plàstics i microplàstics en les Demarcacions Marines d'Espanya.

Carlos Sanz, Investigador de l'IMEM, lidera el projecte SOCIPLAS: Investigació i ciència ciutadana per a millorar la gestió de la presència de plàstics de les Àrees Marines Protegides, que compta amb investigadors dels Departaments d'Ecologia i Química Analítica de la Universitat d'Alacant, adscrits a l'equip d'investigació Bioplastic Lab de la UA, amb l'ONG Ambient Europeu, i amb el suport de la Fundació Biodiversitat del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic.

En el marc del projecte SOCIPLAS es realitzaran campanyes per a arreplegar i tipificar les macrobrosses marines de diverses platges mitjançant accions de ciència ciutadana. A més, es mostrejaran diferents platges per a analitzar la presència de microplàstics i avaluar l'impacte que generen aquestes partícules.

17/05/2020
Instruccions reincorporació als Instituts d'Investigació en Fase 1

Instruccions per a la tornada progressiva a l'activitat dins dels Instituts d'Investigació de la Universitat d'Alacant. Els formularis 1 i 2 han d'emplenar-se amb 48 hores d'antelació per a qui tinga intenció d'acudir a l'edifici d'Instituts, ja que els EPI es repartiran atenent aquesta petició. 

L'Edifici d'Instituts tindrà un horari d'obertura de 07.00 a 19.00 h.

* El repartiment d'EPI es realitzarà com aquestes últimes setmanes, de 8.30 a 14.00 h, que també serà l'horari de consergeria. Les persones que acudisquen només a la vesprada han d'arreplegar els EPI abans de les 14.00 h.

* Per a l'accés fora d'aqueix horari, s'haurà d'utilitzar la targeta d'accés personal.

* La presència de personal en els instituts ha de seguir el pla redactat
per cada institut i el nombre de persones en cada espai ha de respectar el que s'indica en la instrucció IPRL-26.

* En la zona de menjador, l'ús de les taules serà només individual.

* TOTES les persones que accedisquen a l'edifici han de passar la TARGETA pel
lector en entrar-hi i en eixir-ne, especialment aquells que hagen de romandre en l'edifici després de les 14.00 h.

* El tancament de l'edifici es realitzarà per part del Servei de Seguretat a
les 19.00 h.

* A partir de les 14.00 h la porta romandrà tancada i s'hi haurà d'accedir
mitjançant la targeta personal d'accés.

13/04/2020
L'investigador de la UA Fernando T. Maestre, únic espanyol nomenat "Fellow 2020" de la Societat Ecològica d'Amèrica

L'investigador distingit de la Universitat d'Alacant Fernando T. Maestre acaba de ser triat "Fellow 2020" de la Societat Ecològica d'Amèrica The Ecological Society of America (ESA). El nomenament com a "Fellow" és una distinció per a aquells membres d'aquesta societat que han realitzat destacades contribucions científiques en el camp de l'ecologia i estudi dels ecosistemes, la comunicació, l'educació i la pedagogia, i la gestió i polítiques mediambientals.

02/04/2020
La UA dissenya una eina de modelització en obert per a comparar diferents escenaris de propagació del COVID-19

Investigadors de l'Institut Multidisciplinari per a l'Estudi del Medi "Ramon Margalef" (IMEM) de la Universitat d'Alacant, en col·laboració amb epidemiòlegs del Centre Nacional de Medicina Tropical de l'Institut de Salut Carles III de Madrid, han desenvolupat la primera eina de modelització en obert per a comparar diferents escenaris de propagació del Covid-19. Un pas més en aquesta carrera científica per a comprendre la ràpida transmissió d'aquesta malaltia infecciosa i per a generar escenaris i provar l'efecte de diferents mesures de control enfront del coronavirus.

15/03/2020
Estat d'Alarma: Secretaria i instal·lacions IMEM

A causa dels esdeveniments actuals i seguint les indicacions del Rector així com de les autoritats sanitàries i organismes oficials que recomanen evitar desplaçaments que no siguen estrictament necessaris, informem que, fins a un altre avís, no hi haurà personal d'administració ni tècnic en la Secretaria/Laboratoris de l'IMEM.
No obstant això, pots contactar amb nosaltres a través del correu electrònic de l'Institut (imem@ua.es) ja que farem el nostre treball, en la mesura que siga possible, de manera virtual.
Estarem atents a les novetats que es comuniquen a traves dels canals oficials de la UA per a actuar en conseqüència.
Gràcies.

05/03/2020
Francis Mojica, Ambaixador Honorari de la Marca Espanya

L'Investigador de l'IMEM, Francis Mojica, va rebre el 3 de març de 2020, l'acreditació com a Ambaixador Honorari de la Marca Espanya (Ciència i Innovació) de mans dels Reis. !La nostra enhorabona!

26/02/2020
Conferència: Microbial fate on water and soils: perspectives from three decades of research

Dr. Yakov Pachepsky
United States Department of Agriculture (USDA)
Agricultural Research Service (ARS)

2 de març de 2020 a les 11.30 h.
Lloc: Sala Polivalent 1. Edifici Politècnica II.
Universitat d'Alacant

18/02/2020
Fernando Maestre en el telenotícies d'RTVE

El canvi climàtic i la desertificació comentats per Fernando Maestre, membre de l'IMEM, en l'estudi publicat en la revista Science.

18/02/2020
Entrevista a Fernando Maestre en El País

Quasi la quarta part de la superfície terrestre està a punt de convertir-se en desert per a finals de segle. "Aquests canvis abruptes es produeixen en molts processos humans, naturals i físics. En el nostre camp els havien predits diversos models matemàtics, però faltava confirmar-ho", afig Maestre, membre de l'IMEM i coautor de l'estudi, publicat en la revista Science.

18/02/2020
Fernando T. Maestre: "No m'agrada el discurs catastrofista sobre el canvi climàtic"

Fernando T. Maestre, Catedràtic d'Ecologia i membre de l'IMEM, passa als matins d'Onda Il·licitana.

18/02/2020
Entrevista a Fernando Maestre en El Mundo

Alacant, Múrcia, Almeria i les Canàries s'enfronten a una brusca desertificació. Una investigació espanyola duta a terme en l'IMEM i la Universitat d'Alacant, publicada en la prestigiosa 'Science', adverteix que les terres àrides de tot el planeta estan exposades a una intensificació dramàtica de la seua sequedat.

11/02/2020
Un salt avant en el disseny de les nostres ciutats: solucions basades en la naturalesa

Conferència de Xavier Mayor Farguell, Doctor en Biologia, expert en Ecologia Aplicada i Sostenibilitat.

Dimecres 12 de febrer, 19.00 h, Sala de Conferències (Seu Universitària Ciutat d'Alacant).

06/02/2020
Premi Ramon Margalef d'Ecologia

El termini per presentar candidatures finalitza el 15 de maig de 2020.

28/01/2020
Com sobreviure en el sinuós món de l'Acadèmia... a Espanya

Autor: José Manuel Torralba, Catedràtic de la Universidad Carlos III de Madrid, Director Adjunt d'IMDEA Materiales y ex Director General de Universidades e Investigación de la Comunidad de Madrid (2015-2019).

Títol de la Conferència: "Com sobreviure en el sinuós món de l'Acadèmia... a Espanya".

Lloc: Sala de graus Alfredo Orts, Edifici d'Òptica i Optometria, Universitat d'Alacant.

Dia: 28 de gener de 2020, 12:00 h.

20/12/2019
La UA concedeix la Medalla d'Or a Francis Mojica

La Universitat d'Alacant concedeix la Medalla d'Or a l'investigador de l'IMEM Francis Mojica.

10/12/2019
L'efecte combinat del canvi climàtic i incendis forestals pot transformar els boscos en matolls

Un estudi desenvolupat per investigadors de l'IMEM Ramon Margalef i la Universitat d'Utrecht, en col·laboració amb altres centres d'investigació holandesos i espanyols, mostra com l'increment de l'aridesa esperat per a les pròximes dècades farà que els boscos mediterranis siguen més vulnerables enfront dels incendis forestals.

02/12/2019
DIA MUNDIAL DEL SÒL
El 5 de desembre se celebra el Dia Mundial del Sòl. Pretén conscienciar als polítics i a la societat civil sobre la importància de la salut del sòl. Enguany sota el lema "Detinguem l'erosió del sòl, salvem el nostre futur", el protagonisme recau en el problema de la pèrdua de sòl, que pot tenir importants conseqüències per als ecosistemes del planeta i la seguretat alimentària.

Més informació: https://www.un.org/es/observances/world-soil-day

07/11/2019
Sense plàstic, més Mediterrani

Aquest divendres 8 de novembre l'investigador de l'IMEM, Carlos Sanz, ofereix una xarrada a les 18:00 en el Club de Regates d'Alacant sobre la contaminació per plàstics en el mar.

17/10/2019
Premis de Recerca Francisco Cerdà i Rico

La Regidoria de Cultura del M.I. Ajuntament de Castalla convoca quatre premis de recerca, amb l'objectiu de promoure i fomentar el coneixement de Castalla i del territori del com forma part.

Per a més informació enviar un correu a premiscerdarico@castalla.org.

10/10/2019
XII Jornades Joves Investigadors
L'associació de joves investigadors d'Albacete organitza les XII jornades dirigides a estudiants de grau i màster, investigadors predoctorals i postdoctorals, i residents en hospitals que vulguen presentar els seus treballs de recerca en les àrees de Biomedicina, neurociències o recerca clínica. És una fantàstica oportunitat per a incrementar la visibilitat de la nostra labor, donar a conèixer projectes i establir acords de col·laboració entre grups.
Les jornades tindran lloc els dies 6, 7 i 8 de novembre en la facultat de medicina d'Albacete. Comptaran amb jornades de presentació de pòsters i orals, s'atorgaran premis al millor pòster i a la millor xarrada de cada cada categoria. A més, les jornades compten enguany amb un cartell de ponents d'alt nivell, com Luis Montoliu i Francisco Sánchez Madrid, entre d'altres.
El termini d'inscripció ja està obert i existeixen borses de viatge per a cobrir l'allotjament als inscrits, que s'atorgaren per ordre d'inscripció.
Tota la informació es troba en: https://www.ajiab.es/

 

15/07/2019
IV Certamen Institut Universitari de l'Aigua i del Medi ambient de la Universitat de Múrcia (INUAMA) al Millor TFM

IV Certamen Institut Universitari de l'Aigua i del Medi ambient de la Universitat de Múrcia (INUAMA) al Millor Treball Fi de Màster de temàtica mediambiental en relació amb l'aigua, presentat en una universitat espanyola durant el curs 2018-2019.

11/07/2019
Descobert virus que forma part del microbioma de l'intestí humà

Pepa Antón, Catedràtica de Microbiologia i investigadora de l'IMEM, col·labora en un grup de recerca que ha descobert un virus que forma part del microbioma de l'intestí humà en més d'1/3 dels països del món.

03/07/2019
Xylella fastidiosa: una plaga imparable?

Jornada sobre el bacteri fitopatogen Xylella fastidiosa.

LLOC I DATA: Dia 4 de Juliol 2019 en el Campus de la Universitat d'Alacant. Saló de Graus de la Facultat de Filosofia i Lletres.

26/06/2019
I Workshop de socorrisme en platges: cap a la gestió proactiva i reducció de riscos

El pròxim 6 de juliol l'IMEM organitza a Dénia el "I Workshop de socorrisme en platges" (5 hores) dirigit principalment, encara que no de forma exclusiva, a gestors de serveis de socorrisme, tècnics municipals, regidors amb responsabilitats en platges, socorristes i personal sanitari.
Informació i inscripcions en el correu electrònic escimo@ua.es.

19/06/2019
Curs d'estiu: SBN i infraestructures verdes en entorns urbans mediterranis

L'objectiu primordial del curs és afrontar els reptes de les ciutats mediterrànies cap a la sostenibilitat aportant resposta mitjançant les Solucions basades en la Naturalesa. Per a fer-ho s'abordaran possibles solucions innovadores com les infraestructures verdes.

Curs de 25 hores
Del 15 al 18 de juliol
Seu Tecnològica de Màlaga
Universitat Internacional d'Andalusia

04/06/2019
Any Margalef 2019

Enguany és el centenari del naixement de Ramon Margalef (1919-2004), un dels científics més importants del S.xx. Coneix més sobre la seua obra en actes i esdeveniments.

03/06/2019
La UA participa en una recerca que identifica els fongs dominants en els sòls del planeta i els seus atributs

L'estudi, publicat en Nature Communications, permet comprendre millor les preferències ambientals i distribució global dels fongs dominants en els sòls del planeta. En l'estudi, que duu a terme un equip internacional, participa l'investigador de l'Institut Multidisciplinari per a l'Estudi del Medi “Ramon Margalef” de la Universitat d'Alacant, Fernando T. Maestre.

27/05/2019
Especial "Investigación y Ciencia": El llegat de Ramon Margalef

Amb motiu del centenari del naixement de Ramon Margalef (16 de maig de 1919), la revista Investigación y Ciencia, li ret un homenatge amb un monogràfic digital.

16/05/2019
Instruccions per a ser feliç en el laboratori

Fernando Maestre, Investigador Distingit en l'Institut Multidisciplinari per a l'Estudi del Medi ‘Ramon Margalef' de la Universitat d'Alacant, publica sobre com crear laboratoris de recerca saludables ("Ten simple rules towars healthier research labs"). 

04/04/2019
La biodiversitat vegetal és clau per a mantenir la fertilitat i productivitat dels ecosistemes àrids, conclou l'estudi realitzat per la UA, el CSIC, la URJC i l'INRA

Santiago Soliveres, membre de l'IMEM, juntament amb científics de la Universitat Rei Juan Carlos, l'Institut Nacional de la Recerca Agronómica de França (INRA) i el Consell Superior de Recerques Científiques, ha estudiat les múltiples facetes de la biodiversitat vegetal de 123 ecosistemes àrids i semiáridos distribuïts per tot el planeta. Els resultats, que apareixen recollits en un article publicat en la revista Proceedings of the National Academy of Sciences USA (PNAS) mostren la importància de les espècies poc abundants i la seua història evolutiva per a mantenir la fertilitat i productivitat del sòl en zones àrides de tot el món.

06/03/2019
L'ONU declara 2021-2030 dècada de la restauració ecològica

Divendres passat, 1/03/2019, l'ONU va declarar la dècada 2021-2030, com la dècada de la restauració ecològica. La Universitat d'Alacant ha desenvolupat recerca teòrica i aplicada de primera línia en aquesta disciplina des de fa més de dues dècades i té programes de Màster i Doctorat orientats a la restauració ecològica, per la qual cosa ens resulta particularment grata aquesta notícia. A més, la UA organitzarà el pròxim congrés europeu de restauració (SERE Setembre 2020). Esperem que servisca per a potenciar la restauració a Espanya i al món, i d'aquesta manera protegir la biodiversitat, millorar la provisió de serveis ecosistèmics i la qualitat de vida, i de pas, millorar la qualitat dels projectes de restauració i consolidar aquest sector professional.

06/11/2018
Estratègia Espanyola d'Infraestructura Verda, Connectivitat i Restauració

S'acaben de publicar les bases ecològiques per a l'Estratègia Espanyola d'Infraestructura Verda, Connectivitat i Restauració. Hi han participat investigadors del Departament d'Ecologia i l'IMEM Ramon Margalef, professors del Màster Gestió i Restauració del Medi Natural de la Universitat d'Alacant.

21/09/2018
Crowdfunding (micromecenatge): Recerca de gens causants de malalties rares en tumors cerebrals

Investigador principal: José Martín Nieto

Dpt. Fisiologia, Genètica i Microbiologia i IMEM Ramon Margalef
Universitat d'Alacant

30/08/2018
Francis Mojica rep el Doctor Honoris Causa en la Universidad Internacional Menéndez Pelayo

El professor de la Universitat d'Alacant i membre de l'IMEM, Francis Mojica, rep el Doctor Honoris Causa en la Universitat Internacional Menéndez Pelayo.

21/06/2018
Convocatòria Premis Recerca 2018 (TFG, TFM i Tesi) de la Càtedra AQUAE

El passat 22 de maig celebràrem el VII Seminari de la Càtedra AQUAE, en el qual es van convocar els Premis de Recerca Càtedra AQUAE 2018, que premien les millors Tesis Doctorals, TFM i TFG sobre economia de l'aigua.

Els treballs han d'haver sigut defensats dins dels tres anys anteriors a aquesta convocatòria, han d'estar relacionats amb l'aigua en el seu àmbit econòmic i social, i poden haver sigut elaborats des de qualsevol disciplina.

El premi està dotat amb 3.000€ per a la Tesi Doctoral guanyadora i 1.500€ per a l'accèsit, i amb 1.000€ per als TFG i TFM guanyadors del Primer premi i 500€ per als guanyadors de l'accèsit.

El termini per a presentar les sol·licituds finalitza el 15 de juliol en el cas de les Tesis Doctorals i el 28 de setembre per als TFG i TFM.

Per a més informació sobre la convocatòria, podeu consultar les bases i el formulari d'inscripció en:

http://blogs.uned.es/catedra-aquae/noticias/convocatoria-premios-investigacion-2018-tfg-tfm-y-tesis-de-la-catedra-aquae/

Davant qualsevol dubte o consulta, contacta'ns en:

catedraeconomiadelagua@cee.uned.es

19/02/2018
CURS TRANSFORMACIÓ DE RESIDUS CÍTRICS PER A l'OBTENCIÓ DE BIOPRODUCTES

Curs que promou la creació d'ocupació verda i la reducció de l'impacte negatiu dels sistemes tradicionals d'eliminació de cultius citrícoles.
Coordinat per la Fundació Low Carbon Economy, el curs forma part del projecte EmpleaCitric, cofinançat pel Fons Social Europeu a través de la Fundació Biodiversitat.
Més informació sobre el curs: https://goo.gl/agxgjn
Formulari d'inscripció: https://goo.gl/pdtzm2

17/01/2018
Nomenament Doctor honoris causa Nicholas José Talbot

Nicholas José Talbot és Catedràtic de Genètica Molecular de la Universitat d'Exeter (Regne Unit).

La recerca del ProfessorTalbot se centra en les malalties vegetals. En concret, ha contribuït de forma significativa al nostre coneixement de la malaltia més important del cultiu de l'arròs, anomenada el "cremat" de l'arròs (rice blast disease),que causa el fong Magnaporthe oryzae.

15/01/2018
23rd European Nitrogen Cycle Meeting

Membres de l'IMEM coorganitzen la 23 Trobada Europea sobre el Cicle del Nitrogen, En l'Hotel Alacant Golf, Sant Joan (Alacant), del 19 al 21 de setembre de 2018.

Aquesta trobada reunirà un grup internacional d'investigadors que comparteixen interessos en el cicle del nitrogen.

19/09/2017
Francis Mojica rep el Premi Albany

Francis Mojica, membre de l'IMEM, rep el premi Albany, el guardó de medicina més prestigiós dels Estats Units.

19/09/2017
Francisco Mojica, guanya el premi Plus Alliance a la Innovació

El microbiòleg de la Universitat d'Alacant, membre de l'IMEM Ramon Margalef, Francisco Mojica, ha sigut guardonat a Londres amb el Premi Plus Alliance a la Innovació Global per la recerca pionera que va portar al desenvolupament de la tècnica d'edició genètica CRISPR-Cas9.

06/07/2017
DEFENSA TESI DOCTORAL "Ecohydrological relationships in pine forests in water-scarce environments". Àngela Manrique Alba

DIRECTOR/A: Dr. Juan Bellot Abad. DEPARTAMENT: Ecologia

DIPÒSIT: INICI: 08/06/2017 FI: 21/06/2017

DATA DE LECTURA: 18-07-2017

LLOC: Aula Vicens Vives F. Ciències Econòmiques

HORA: 10.30 h

TRIBUNAL:

  • PRESIDENT/A: Dr. CARLOS A. GRACIA ALONSO. Professor Titular d'Universitat. Universitat de Barcelona. Dep. Ecologia.
  • SECRETARI/A: Dr. ALBERTO VILAGROSA CARMONA. Professor Associat. Universitat d'Alacant. Dep. Ecologia.
  • VOCAL: Dra. TERESA SOARES DAVID. Senior Researcher; Coordinator of Forestry Systems al (INIAV). Instituto Nacional d'Investigaçao Agrária i Veterinária (INIAV). Forestry Systems.
  • SUPLENT PRESIDENT/A: Dr. VICTORIANO-RAMÓN VALLEJO CALÇADA. Professor Titular d'Universitat. Universitat de Barcelona. Dep. Biologia Vegetal.
  • SUPLENT SECRETARI/A: Dra. MARÍA JOSÉ LLEDÓ SOLBES. Professora Titular d'Universitat. Universitat d'Alacant. Dep. Ecologia.
  • SUPLENT VOCAL: Dra. ÁNGELES GARCÍA MAYOR. Marie Sklodowska-Curie Postdoctoral Researcher. Institut des Sciences de l'Evolution de Montpeller, Centre National de la Recherche Scientifique. Hydrologie.
06/02/2017
Premi Fundació BBVA Fronteres del Coneixement per a Francis Mojica

Premi Fundació BBVA Fronteres del Coneixement, categoria Biomedicina, concedit a Francis Mojica, investigador de l'IMEM, compartit amb Jennifer Doudna i Emmanuelle Charpentier.

09/09/2016
CONVOCATÒRIA DE BEQUES

El IAMZ convoca 5 beques per a espanyols i llatinoamericans d'exempció del 50% de l'import dels drets d'inscripció al Màster Universitari en «Planificació integrada per al desenvolupament rural i la gestió del medi ambient» (26a edició)

06/09/2016
DEFENSA DE TESI DOCTORAL

Dimecres que ve, 7 de setembre tindrà lloc la defensa de la tesi "Caracterización Hidrogeológica de los Acuíferos de Aspe y de la Horna (Aspe, Alicante)" defensada per Ernesto García Sánchez.

Dimecres, 7 de setembre de 2016 a les 10:30 hores

Sala Juntes de la Facultat de Ciències

08/06/2016
Premi Jaume I a Francis Mojica

Juan Francisco Martínez Mojica, investigador de l'IMEM, ha sigut guardonat amb el premi Jaume I d'investigació bàsica per la seua trajectòria i troballes en el sistema CRISPR.

30/05/2016
CONFERÈNCIA CONVIDADA

"Connectivity among populations: the never ending story", pel Dr. Michael Kingsford
El Dr. Kingsford és Professor en el College of Marine and Environmental Sciences at James Cook University (JCU), Austràlia, lloc reconegut com a líder mundial en ciències tropicals marines, aqüicultura, ecologia, ciències ambientals, pesqueries, botànica i zoologia. 

La seua conferència tractarà sobre la importància de la connectivitat larval per a la persistència de les poblacions marines.

Lloc: Sala de Juntes de la Facultat de Ciències. Dilluns 6 de juny a les 12:00 h.

28/04/2016
V JORNADES DE RECERCA DE L'INSTITUT IMEM RAMON MARGALEF: InvestIMEM 5.0

Tenim el plaer d'anunciar una nova edició de les Jornades de difusió de l'institut InvestIMEM 5.0 que tindran lloc el proper dimarts, 10 de maig. Hi haurà dos blocs de presentacions al matí i un bloc a la vesprada.

En el document adjunt podràs trobar el programa científic, que esperem que et resulte interessant per a conèixer les novetats en les activitats de recerca de l'IMEM, les línies de recerca que s'hi desenvolupen i interaccionar en un ambient amigable i distès amb companys, professors i investigadors. Així mateix, s'exhibiran pòsters de treballs de recerca realitzats per membres de l'IMEM.

Entrada lliure

Lloc de les Jornades: Sala de Juntes de la Facultat de Ciències.

01/02/2016
CURS AGRICULTURA ECOLÒGICA EN HORTS URBANS

Curs impartit del 9 al 18 de maig en l'hivernacle dels SSTT de la Universitat d'Alacant. Per a més informació, visita la pàgina de "Cursos".

Novetat!: el curs començarà el 10 de maig, no el 9. 

20/01/2016
La comunitat científica postula al Nobel el Sistema CRISPR, basat en el treball d'un investigador de l'IMEM

La revista Science ha publicat un article en el qual considera el Sistema CRISPR, descobert pel microbiòleg de l'IMEM, Juan Francisco Martínez Mojica, com l'Avanç Científic de 2015. Segons la prestigiosa publicació, la comunitat científica internacional postula la troballa i  les seues múltiples aplicacions al Premi Nobel.

15/12/2015
I Congrés Equatorià de Restauració del Paisatge

Investigadors de l'IMEM col·laboraran en el Congrés Equatorià de Restauració del Paisatge CERP2016, juntament amb la Universitat Tècnica Particular de Loja, el Consorci per al Desenvolupament Sostenible de l'Ecoregió Andina i el Ministeri de l'Ambient d'Equador. El congrés tindrà lloc a Loja, del 5 al 9 d'abril de 2016.

02/12/2015
Projecte en vies de consolidació de la UA amb l'Escola Superior Politècnica de Chimborazo (Equador)

Conveni, en preparació, de col·laboració científica a través de l'IMEM i el Departament d'Ecologia de la Universitat d'Alacant amb l'Escola Superior Politècnica de Chimborazo (Equador).

18/09/2015
Primer estudi de risc sísmic per a les principals ciutats d'Haití

Sergio Molina, investigador de l'IMEM, juntament amb membres del grup de recerca de la UA "Sismologia-risc sísmic i processament del senyal en fenòmens naturals" i en cooperació amb diverses universitats espanyoles i institucions a Haití, ha acabat i publicat el primer estudi de risc sísmic per a les principals ciutats d'Haití (Port-au-Prince i Cap Haïtien).

27/07/2015
VI CURS PRÀCTIC DE TÈCNIQUES MOLECULARS I CEL·LULARS APLICADES AL MEDI AMBIENT

NOVES DATES. Del 26 d'octubre al 6 de novembre.T'hi pots inscriure fins al 25 de setembre. Consulta tota la informació del curs ací

29/06/2015
Un investigador de l'IMEM inicia el primer estudi mundial sobre el Parkinson amb retines humanes

Científics dels EUA participen en aquest projecte finançat per la Fundació Michael J. Fox

05/06/2015
V Col·loqui de Primavera sobre ecofisiologia forestal

Els nostres investigadors assisteixen al V Col·loqui de Primavera sobre ecofisiologia forestal, a Isaba (Navarra), els dies 20 al 22 de maig de 2015.

03/06/2015
Un investigador de l'IMEM va inspirar el premi Princesa d'Astúries

El govern va tombar en 2008 el projecte que va inspirar el premi Princesa d'Astúries al Dr. Francisco J. Martínez Mójica, investigador de l'IMEM. El Dr. Martínez Mójica va ser la primera persona que es va fixar en uns fragments genètics presents en els bacteris, importants en el seu ús en el sistema immune humà.

El Govern va tombar en 2008 el projecte que va inspirar el premi Princesa d'Astúries

El Govern va tombar en 2008 el projecte que va inspirar el premi Princesa d'Astúries

El Govern va tombar en 2008 el projecte que va inspirar el premi Princesa d'Astúries

El Govern va tombar en 2008 el projecte que va inspirar el premi Princesa d'Astúries

El Govern va tombar en 2008 el projecte que va inspirar el premi Princesa d'Astúries

22/05/2015
CampusHabitat5O: Solars de Sant Anton, El Pla i les Carolines: una oportunitat de restauració ecològica i social

Grup de discussió amb persones de diferents àmbits (cultural, experts, associacions de veïns...), per a debatre entorn de la problemàtica i oportunitats dels solars abandonats, des d'una perspectiva de restauració ecològica i social.

Dimarts 26 de maig de 2015 (19:30-21:00 h)

Lloc de celebració: Seu de la UA a Alacant

Més informació: ivr5@alu.ua.es

15/05/2015
Campushabitat5u

Curs de drons

Nou: curs UAV/RPA/Drons, nous aliats en la conservació i restauració
del medi natural que s'impartirà el pròxim 29 de maig de 10 a 14h.
Inscripció gratuïta fins a cobrir el nombre de places. L'admissió es realitzarà per rigorós ordre d'inscripció a partir de les 12h del dia 18 de maig.
Per a més informació, fes clic aqui

Sol·licitud d'Inscripció

Llista d'admesos

Imatges del curs

25/03/2015
IV JORNADES DE RECERCA DE L'INSTITUT IMEM RAMON MARGALEF: InvestIMEM 4.0

Tenim el plaer d'anunciar una nova edició de les Jornades de difusió de l'institut InvestIMEM 4.0 que tindran lloc el proper dimarts, 31 de març. Hi haurà 2 blocs de presentacions al matí i un bloc a la vesprada.

Adjunt podràs trobar el programa científic, que esperem que et resulte interessant per a conèixer les novetats en les activitats de recerca de l'IMEM, les línies de recerca que s'hi desenvolupen i interaccionar en un ambient amigable i distès amb companys, professors i investigadors. Així mateix, s'exhibiran pòsters de treballs de recerca realitzats per membres de l'IMEM.

És molt important que envieu un correu de confirmació d'assistència simplement RESPONENT A AQUEST CORREU i posant en còpia  imem@ua.es.

Lloc de les Jornades: Sala de Juntes de la Facultat de Ciències.

Resums de les xarrades

25/02/2015
DEFENSA DE TESI DOCTORAL

Divendres que ve, 27 de febrer tindrà lloc la defensa de la tesi "Accions de restauració ecològica. Recuperació dels processos funcionals de l'ecosistema mediterrani; sotmès a la pertorbació" defensada per Haroun Kribeche.

La defensa tindrà lloc en la sala de juntes de la Seu de la ciutat d'Alacant a les 11:00 h.

16/02/2015
Seminari "Característiques ecològiques de l'espècie humana"

PONENT: Estanislao Luís Calabuig. Catedràtic d'Ecologia de la Universitat de León.

Data: 16-02-2015

Lloc: SEMINARI DEPARTAMENT D'ECOLOGIA, FASE II DE CIÈNCIES (http://www.sigua.ua.es/index.html?id=0007p1033)

Hora: 16.00 h

22/01/2015
Jornada TRANSFIERE 2015, 4t Fòrum Europeu per a la Ciència, Tecnologia i Innovació

Ha tingut lloc en la UA la Jornada TRANSFEREIX 2015, 4t Fòrum Europeu per a la Ciència, Tecnologia i Innovació (11-12 febrer de 2015 a Màlaga) per a informar els grups investigadors sobre una oportunitat de negoci per a trobar potencials socis tecnològics de l'àmbit científic i del sector empresarial.

TRANSFIERE és el gran fòrum professional i multisectorial de la Innovació Espanyola, en el qual els participants poden:

-Establir contactes b2b

-Transferir coneixement científic i línies de recerca tecnològica

-Donar a conèixer els seus productes i serveis innovadors

-Conèixer les necessitats tecnològiques de l'Administració Pública

Els grups de recerca de l'IMEM que estiguen interessats a assistir al Fòrum (no comporta cap despesa  per al grup), poden posar-se en contacte amb la Secretaria de l'IMEM o directament amb l'oficina de l'OTRI.

02/12/2014
HOMENATGE A RAMON MARGALEF EN EL X ANIVERSARI DE LA SEUA MORT

UN ECÒLEG GENIAL: RAMON MARGALEF(1919-2004) i la seua influència en la Universitat d’Alacant.
HOMENATGE AL MESTRE EN EL X ANIVERSARI DE LA SEUA MORT

Per Joandomènec Ros i Aragonès, president de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC)

 3 de desembre de 2014
 Hora: 13.30 -14.30 h
 Sala de graus Alfredo Orts, edifici d’Òptica

17/11/2014
EXPOSICIÓ ITINERANT RAMON MARGALEF
Del 17 de novembre al 15 de desembre, exposició sobre Ramon Margalef, en el X aniversari de la defunció del professor

Lloc: Facultat de Ciències Fase II, 1a planta (Peixera)

Inauguració: dimecres 19 de novembre a les 13:00 h, amb la presència de professors de l'Institut Ramon Margalef (IMEM), el degà de la Facultat de Ciències i el director de Cultura.

Exposició itinerant cedida per la Universitat de Barcelona.
Aula de la Ciència - UA. Institut Universitari Ramon Margalef
27/10/2014
CALENDARI 2014 DE LES ELECCIONS

Ja podeu consultar el calendari electoral per a l'elecció dels membres no nats que formaran part del Consell d'Institut.
En el tauler d'anuncis al costat de la secretaria de l'Imem, està  publicat el cens provisional.
A partir del 28 d'octubre, consulta ací el censelectoral definitiu.

El termini per a presentar candidatures DE MEMBRES NO NATS estarà obert del 4 al 8 de novembre de 2014 (l'imprès en el següent enllaç: http://web.ua.es/va/secretaria-gral/documentos.html#institutos).

03/10/2014
CURS D'INTRODUCCIÓ Al DISSENY EXPERIMENTAL I ANOVA MULTIFACTORIAL

Obert termini de preinscripció fins al dia 23 d'octubre de 2014

Aquest curs està orientat a estudiants, investigadors o professionals que requerisquen coneixements per al desenvolupament de projectes experimentals. És preferible que els alumnes tinguen coneixements previs sobre inferència estadística i d'informàtica bàsica. No és necessari que l'alumnat tinga coneixements previs en el programari estadístic R.

15/07/2014
ESTUDI SOBRE INUNDACIONS, SEQUERES I INCENDIS FORESTALS

Investigadors de l'Institut Interuniversitari de Geografia i de l'IMEM realitzen un estudi sobre Inundacions, sequeres i incendis forestals, que es detecten com les principals amenaces per fenòmens naturals en la població del litoral mediterrani.

05/03/2014
I reunió IMEMUA-empresa sobre intel·ligència ecològica

Lloc: Sala de Juntes de la Facultat de Ciències

20 de març de 2014 de 17.30 a 19.30

L'objectiu principal d'aquesta és potenciar el diàleg de sabers entre grups de recerca i el sector empresarial sobre temàtiques multidisciplinàries del medi ambient.
L'activitat tindrà el format de taula redona en la qual participaran un grup d'empreses que han mostrat el seu interès per la temàtica més la Comissió Permanent de l'IMEM i la professora Rosa Torres, experta en comunicació, que actuarà de moderadora.

Si hi vols assistir, envia un correu a: imem@ua.es

CONCLUSIONS DEL DIÀLEG DE SABERS

15/05/2014
TALLER TEORICOPRÀCTIC DE MICOLOGIA

ACTIVITATS ASSOCIADES AL PROGRAMA DE DOCTORAT DE CIÈNCIES DEL MAR I BIOLOGIA APLICADA ORGANITZADES PEL LABORATORI DE FITOPATOLOGIA (MAIG 2014)

05/03/2014
III JORNADES DE RECERCA DE L'INSTITUT MULTIDISCIPLINARI PER A l'ESTUDI DEL MEDI "RAMON MARGALEF" INVEST-IMEM 3.0

Lloc: Sala de Juntes de la Facultat de Ciències

20 de març de 2014, de 9:30 a 13:30

Dirigida a alumnes de la Universitat d'Alacant


Si hi vols assistir per a saber què investiguem en l'IMEM envia un correu a: imem@ua.es

Programa

19/02/2014
CURS

Curs que ofereix l'oportunitat de millorar les diferents tècniques de comunicació amb els diferents públics d'interès als quals ens podem enfrontar en el món de la recerca. El curs és gratuït i s'impartirà els dies 20 i 21 de febrer de 2014, en horari de matí en l'aula d'Ecologia de la Facultat de Ciències II, 1a planta, per la professora Rosa Torres.

03/02/2014
AJUDES PER A CURSAR MÀSTERS OFICIALS EN LA UA

V CONVOCATÒRIA DE BEQUES PER A CURSAR MÀSTERS OFICIALS DE LA UA, dirigides a titulats/ades, docents i investigadors/ores pertanyents a universitats públiques de Llatinoamèrica o països de l'àrea ACP.

Les beques suposen una oportunitat única per a titulats/ades, docents i investigadors d'institucions d'educació superior de Llatinoamèrica i de països de l'Àfrica, el Carib i el Pacífic (ACP) per a cursar màsters d'un any de durada i de caràcter presencial, en la Universitat d'Alacant, durant el curs acadèmic 2014/2015.

El termini de presentació de sol·licituds comença el 3 de febrer i finalitza el 3 de març, tots dos inclusivament.

05/11/2013
Conferència en Sant Albert Magne 2013

Homenatge al Professor Brian Kerry: Control Biològic de Nematodes Fitopatògens.

Dia: 28 de novembre a les 11:15 h

Lloc: Aula 8 de la Facultat de Ciències

Impartida per: Luis Vicente López Llorca

14/05/2013
"CLEAN UP THE MED"

Presentació de la campanya de neteja del Mediterrani "Clean up the Med" Ecologistes en Acció

Francesca Abat, infermera, doctoranda en "medi ambient i salut pública".
Títol de la xarrada "El que tires al mar sempre torna".
Dimecres, 15 de  maig, 11 h
Seminari d'Ecologia. Fase 2 Ciències.
18/04/2013
Jornada AEBA de Transferència Tecnològica

Com Accedir a la Transferència de Tecnologia Pública?
...En "Saber Fer" generat en les nostres universitats i centres de recerca, 24 d'Abril a les 17h.

09/01/2013
Lliurament del II Premi Jane Goodall de Biologia de la Conservació i Ètica Mediambiental

Avui dimecres 9 de gener tindrà lloc a les 20 h l'acte de lliurament del II Premi Jane Goodall de Biologia de la Conservació i Ètica Mediambiental, en la Seu Ciutat d'Alacant de la UA. La premiada, Carmen Vidal, que desenvolupa la seua labor en la República Democràtica del Congo, donarà una conferència sobre el seu treball, titulada "Estratègies de conservació de la biodiversitat i desenvolupament sostenible a través de l'educació i la formació de les comunitats: Experiències en Kivu Sud (República Democràtica del Congo)".

25/03/2010
CAMPANYA "MOBILITZA'T PER LA SELVA"

mobilíza`t per la selvaL'IMEM col·labora amb l'Institut Goodall a promoure el reciclatge de mòbils per a frenar guerres en el Congo. Recicla el teu vell mòbil (enviant-lo gratuïtament a Madrid o portant-lo directament a la Secretaria de l'IMEM -fase II Ciències, 1a planta- perquè l'enviem nosaltres) i col·labora a:
-reutilitzar terminals i reduir la insostenible demanda dels seus components,
-reciclar elements útils i disposar adequadament de materials tòxics, evitant la contaminació del medi.
-recaptar fons per als programes d'educació i conservació al Congo, com el del Centre de Recuperació de Ximpanzés de l'Institut Jane Goodall a Tchimpounga. Allí es cuiden més de 140 ximpanzés rescatats, i es duen a terme programes de desenvolupament sostenible amb la comunitat local.

Institut Multidisciplinari per a l'Estudi del Medi


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464